Oblast elektronických informačních zdrojů (EIZ) nabývá pro vysokoškolské knihovny opět na důležitosti. Důvodů je celá řada – od změny business modelů v oboru, přes vyjednávání o podobě transformačních smluv s vydavateli, až po proměnu samotných vysokoškolských knihoven a jejich očekávaných rolí v rámci vzdělávacího systému. Vysokoškolské knihovny se stávají stále aktivnějšími hráči v rámci škol a čím dál více se zapojují do vzdělávacího procesu i do oblasti vědy a výzkumu. Obě tyto oblasti procházejí také významnou změnou, mj. umocněnou probíhající pandemií, která zesílila potřebu rozvoje e-learningu a blended learningu.

Všechny tyto změny vyžadují redefinici přístupu knihoven k elektronickým informačním zdrojům.

AKVŠ vždy vnímala elektronické informační zdroje jako důležitou součást knihoven. Při AKVŠ fungovala v letech 2002 až 2008 Odborná komise pro elektronické informační zdroje, jejímž cílem bylo koordinovaně řešit tehdy relevantní oblasti (pořizování, přístup, měření využití).

Pracovní skupina EIZ, která byla ustavena rozhodnutím Výkonného výboru AKVŠ dne 7. 12. 2021, navazuje na práci Odborné komise pro EIZ a klade si za cíl sledovat všechny podstatné trendy v oblasti elektronických informačních zdrojů, průběžně o nich informovat celou AKVŠ (formou 1-2 větších setkání ročně), a zároveň otevírat diskusi o oblastech, které v předpokládaném zaměření vyhodnotí zapojené školy jako důležité.

Kontakt

Mgr. Lucie Panchártek Suchá

předsedkyně pracovní skupiny EIZ
vedoucí oddělení EIZ, Ústřední knihovna
Univerzita Karlova

e-mail: lucie.panchartek.sucha@ruk.cuni.cz


Ing. Václav Šubrta

místopředseda pracovní skupiny EIZ
ředitel Centra informačních a knihovnických služeb
Vysoká škola ekonomická v Praze

e-mail: subrta@vse.cz